Franchises

Rare franchises

De overname van Rare door Microsoft ging gepaard met een hoop onduidelijkheid. Is dit echt Rare die Nintendo verlaat? Maar Banjo-Kazooie is toch eigendom van Nintendo? En hoe zit het dan met Donkey Kong en Star Fox? Een spetterend animatiefilmpje liet al zien dat Conker, Joanna Dark en Kameo naar de Xbox zouden komen. Wie is de eigenaar van alle Rare franchises die we de afgelopen jaren hebben gezien?

 

Donkey Kong

Al sinds het begin van software ontwikkeling bij Nintendo speelt Donkey Kong een grote rol. De eens zo belangrijke vijand van Mario werd in 1994 in Donkey Kong Country omgevormd tot platformheld. Om het spel smoel te geven werd de hele familie Kong van stal gehaald. Vervolg spellen Diddy Kong's Quest en Dixie Kong Double Trouble introduceerde nog een reeks nieuwe personages met als hoogtepunt Kiddy Kong.

 

Rare franchises

 

Alle Donkey Kong Country delen werden ontwikkeld door Rare, ook het Nintendo 64 spel DonkeyKong 64. De gehele familie Kong is ontwikkeld voor Nintendo en behoort onder het recht van Nintendo. Alle door Rare ontwikkelde games kunnen door Nintendo opnieuw uitgebracht worden door hetzij de Virtual Console of opgepoetste remakes op de Nintendo DS. Uitzondering op deze regel is Diddy Kong Racing. Dit raceavontuur bevatte naast enkele Kong familieleden ook personages waar Rare de rechten van heeft behouden. Mede hierdoor is Diddy Kong Racing DS overgezet door Rare naar de Nintendo DS.

 

Killer Instinct
Wellicht het meest gevraagde spel van Rare is een vervolg op de Killer Instinct serie. Killer Instinct vind zijn oorsprong in de arcadehal, maar kreeg in 1995 ook een versie voor de Super Nintendo. Met het verschijnen van het Nintendo 64 spel Killer Instinct Gold zijn de gamers om, dit is een serie die zich kan meten met de beste. Het is daarom ook vreemd dat er sindsdien weinig meer is vernomen van de serie.

 

Rare franchises

 

Maar ondanks alle stilte, wellicht stilte voor de storm, zal er door Nintendo geen nieuw Killer Instinct game ontwikkeld worden. De rechten van Killer Instinct liggen bij Rare. Hierdoor worden ook overzettingen op Nintendo's Virtual Console uitgesloten.

 

Goldeneye
Er is veel te doen geweest rond Goldeneye. Er was daadwerkelijk een remake bij Rare in de maak om te verschijnen als download voor Xbox Live Arcade. Op de Wii zou de game vervolgens ook verschijnen op de Virtual Console, maar Nintendo president Satoru Iwata bedacht zich op het laatste moment en gaf geen toestemming voor de deal.

 

Rare franchises

 

De huidige Bond licentiehouder Activision trok zich even later ook terug door een dreigende uitspraak van Nintendo. Met twee van de best verkopende consoles van het moment heeft Nintendo heel wat te zeggen, Activision wil graag games blijven uitgeven op de Wii. Als men alsnog toestemming had gegeven liep Activision het risico om dit recht te verliezen. Goldeneye zit gevangen in een web met verschillende rechten. Het was een toffe game, maar van een heruitgave zal het niet komen.

 

Perfect Dark
Anders dan bij Goldeneye is het bij Perfect Dark helemaal duidelijk wie welke rechten bezit. Nintendo bezit deze namelijk niet, ook niet van het origineel. Rare heeft het universum van Perfect Dark en daarbij alle bijbehorende personages bedacht en ontwikkeld. Zo verscheen een prequel eerder in 2005 exclusief voor de Xbox 360.

 

Rare franchises

 

Een overzetting op de Virtual Console van Nintendo is uitgesloten omdat de rechten bij Rare liggen. Een overzetting naar Xbox Live Arcade is aannemelijker, al zal een remake a la Banjo-Kazooie Classic meer voor de hand liggen.

 

Star Fox
Waar geregeld ook nog onduidelijkheid over is zijn de rechten van Star Fox. In de beginfase van Nintendo's Gamecube bracht Rare nog Star Fox Adventures uit, wat overigens in die periode Microsoft best verkochte game bleek te zijn. Alhoewel Microsoft ook profiteerde van de hoge verkopen van de game, is Star Fox eigendom van Nintendo en zal Rare geen game meer ontwikkelen met deze personages.

 

Rare franchises

 

Daarnaast is er nog een hele reeks eigendommen van Rare waar Nintendo geen zeggenschap meer over heeft. Zo zijn Battletoads, Blastcorps, Conker, Grabbed by the Ghoulies, Jet Force Gemini en Kameo eigendom van Rare en zullen deze games niet meer verschijnen op een systeem van Nintendo, tenzij er vanuit Microsoft gekozen wordt voor om het spel over te zetten naar de Nintendo DS.

 

Aan de andere kant mag Rare geen spellen meer ontwikkelen van Donkey Kong, Star Fox en andere Nintendo personages, tenzij Rare een aanbod krijgt om dit voor een Nintendo handheld te creëren.

 

Rare franchises