Donkey Kong

Het roerige verleden van Diddy Kong Pilot

14-09-2014 - Lees alles over het roerige verleden van Diddy Kong Pilot. Wat ging er mis en hoe speel je het spel vandaag nog?

Voordat Rare de overstap van Nintendo naar Microsoft maakte had Rare de luxe om te mogen werken met de Donkey Kong franchise. Dit resulteerde onder andere in Diddy Kong Racing, een waardige tegenhanger van Mario Kart 64. De partyracer wist in de jaren na de release een aantal trouwe fans vast te houden die bleven vragen om een vervolg.  Het vervolg kwam in de vorm van Mickey Speedway Racing USA. Alhoewel het niet het project is geworden wat fans voor ogen hadden was Mickey Speedway Racing USA een prima kartracer, al bleef de vraag voor een nieuwe Diddy Kong Racing bestaan.

 

Met de release van de Game Boy Advance in het vooruitzicht kondigde Rare nieuwe games voor het systeem aan. Gebruik makend van de 3D-mogelijkheden was Diddy Kong Pilot, een nieuwe racegame die de vliegvoertuigen van Diddy Kong Racing de hoofdrol gaven. In een wereld opgebouwd uit beelden die sterke gelijkenissen toonden met Super Mario Kart voor de Super Nintendo konden Donkey Kong samen met maatjes en vijanden vliegen door diverse Donkey Kong Country werelden. De eerste trailer werd al vrij vroeg uitgebracht, al kijken we hier naar een testversie uit het jaar 2001.

 

 

Zoals vaak  gebeurt met games wordt er na een testversie flink doorontwikkeld. Het eindresultaat kan dan features missen of een complete transformatie zijn ondergaan. Dit gold ook voor Diddy Kong Pilot. Het spel was in de laatste fase van ontwikkeling, maar veel managers waren te druk met de verkoop van Rare om zich langer met Diddy Kong Pilot te bemoeien. Het handheld team stuurde de laatste beta versie naar Nintendo. Nintendo liet op haar beurt lang niets van zich horen, tot de verkoop van Rare aan Microsoft. Het project belande in de ijskast. De laatste versie van Diddy Kong Pilot is inmiddels op het internet te downloaden.

 

Medewerkers van Rare die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van Diddy Kong Pilot werden op andere projecten gezet. Enkele van die projecten waren Banjo-Kazooie: Grunty’s Revenge en Battletoads, beide voor de Game Boy Advance. Battletoads werd geannuleerd en Diddy Kong Pilot werd nieuw leven ingeblazen. Zonder de rechten van de Donkey Kong franchise, werd vanuit het management besloten dat een nieuw, meer geavanceerde versie van Diddy Kong Pilot zich in de wereld van Banjo-Kazooie zou afspelen. De visuele kracht van de Game Boy Advance werd volledig benut door semi-3D beelden te weergeven. Hieronder kun je het resultaat zien van een bijna volledig afgewerkte game.

 

 

Ondanks dat de ontwikkeling van de nieuwe Banjo Pilot op enkele maanden was afgerond en enkel nog de Q&A fase door moest, werd vanuit het management besloten om deze vernieuwde Pilot te schrappen. Er werd besloten dat alle personages van het inmiddels jarenoude Diddy Kong Pilot vervangen moesten worden door personages van de Banjo franchise. Deze omzetting duurde langer dan verwacht en er bleven talloze elementen van Diddy Kong Pilot over. Zo zijn alle levels, met uitzondering van de achtergronden, identiek aan die van Diddy Kong Pilot. Ook was er geen tijd om de soundtrack te veranderen, dus is de muziek grotendeels dezelfde Donkey Kong muziek die men oorspronkelijk zou horen.

 

 

Rare sloot een distributie overeenkomst met THQ en bracht de game in gelimiteerde opgave naar de winkels. Een groot succes is Banjo Pilot nooit geworden waardoor een vervolg verder lijkt dan ooit. Met het uitkomen van de laatst bekende beta versie van Diddy Kong Pilot sluit uiteindelijk een mysterie die Rare lang dicht bij zich heeft gehouden; de transformatie van Diddy Kong Pilot naar Banjo Pilot. Wil je dus Diddy Kong Pilot spelen op de Game Boy Advance of Nintendo DS? Haal dan als een speer Banjo Pilot in huis.