Grabbed by the Ghoulies

Grabbed by the GhouliesHet team dat ons het overweldigende Banjo-Kazooie en Donkey Kong Country bracht kwam na de overname van Microsoft met een onverwacht project. Een horrorgame met een vleugje ondeugende humor.

 

Met een aankondiging van E3 2003 en tegelijkertijd een release in dat jaar heeft Rare zichzelf overtroffen. Hoofdrolspeler Cooper belandt samen met zijn vriendin in een groot donker bos, net nu het hard gaat gieten. Gelukkig ziet Cooper een huis en besluit, ondanks dat zijn vriendin enge spoken ziet, onderdak te zoeken.

 

In een huis vol spoken moet je zien te overleven door alle grijpbare voorwerpen in je omgeving te pakken en te gebruiken als wapen. Toevallig is het hele huis doorspekt met hints naar eventuele Xbox vervolgen. Zo is herhaaldelijk artwork van Banjo-Kazooie te vinden, en vind je om elke hoek een foto van Rare’s mascotte Mr. Pants.

 

Helaas vonden zowel de pers als het publiek de humor vaak misplaatst en gewoonweg niet grappig. Misschien lag dit aan het feit dat gamers meer hadden verwacht van Rare, en dit avontuur niet de Rare-feel had. Hoe dan ook, de verkopen vielen zwaar tegen. Nu de Xbox 360 backward compatible is, komen er steeds meer Xbox games beschikbaar om te spelen op de 360. Sinds Grabbed by the Ghoulies BC is, stegen na jarenlang de verkopen weer enigszins.

 

Het grootst bewaarde geheim van Grabbed by the Ghoulies is de grafische stijl. Tijdens de ontwikkeling kregen de grafische ontwerpers de opdracht om geen rechte lijnen in de game te tekenen. Op deze manier zou de game zelfs jaren later nog goed uit de verf komen. Grabbed by the Ghoulies is speelbaar op de Xbox One met de collectie Rare Replay.