Toekomst

Toekomst van Rare

Na een rumoerige periode werd het tijd voor de toekomst van Rare, een nieuwe richting. Weg met alle negativiteit en vol overgave verder met nieuwe projecten als Conker Live and Reloaded. Zo werd de release van de Xbox 360 console enorm gesteund door games als Perfect Dark Zero en Kameo: Elements of Power.

 

Op vijf januari 2007 name Rare afscheid van Tim Stamper en Chris Stamper. De voormalige eigenaren lieten in een verklaring weten nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe kansen op te pakken. Mark Betteridge en Gregg Mayles werden aangesteld tot officiële opvolgers voor respectievelijk de functie van Studio Director en Creative Director.

 

Nintendo fans waren echter ook nog niet zomaar af van Rare. Er stonden immers nog een aantal Game Boy Advance games klaar voor release. Een deal met uitgever THQ werd gesloten en Banjo-Kazooie: Gruntry’s Revenge, It’s Mr. Pants en Banjo Pilot waren een feit. Nintendo bracht ondertussen de gehele Donkey Kong Country trilogie opnieuw uit. Rond 2005 plaatste Rare vacatures online voor ontwikkelaars met kennis van de Nintendo DS.

 

Ook voor deze handheld verscheen een reeks spellen, al werd snel duidelijk dat de vernieuwde focus niet bij Nintendo lag. Een remake van Diddy Kong Racing liet hier al de eerste tekenen van zien. Het gebrek van racers Banjo en Conker onderstreepte nog maar eens het feit dat Rare nu van Microsoft was. Met nieuwe omgevingen, uitdagingen en soundtrack werd Diddy Kong Racing DS een bescheiden succes. Het volgende DS-project, Viva Pinata: Pocket Paradise had minder geluk. Een gebrek aan promotie heeft de verkoopcijfers niet veel goed gedaan. Een derde game werd helaas geannuleerd. Geruchten deden de ronde dat dit onder andere een Banjo-Kazooie of Perfect Dark game zou zijn.

 

Ook op de Xbox 360 was Rare meer dan actief. In 2007 bracht Rare Jetpac Refuelled uit op Xbox Live Arcade. Daarnaast werd een mysterieuze franchise aangekondigd.

 

Het vervolg op Viva Pinata, Trouble in Paradise, kwam in september 2008 uit. Veel beter dan het origineel heeft Trouble in Paradise het niet gedaan, ondanks enkele vernieuwende ideeën. Zo was het mogelijk om speciale Viva Pinata kaartjes in te scannen. Naast Viva Pinata bracht Microsoft nog een spel op de markt, het prestigieuze Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts.

 

In november van 2008 mochten spelers opnieuw kennis maken met de beer en vogel, nadat het duo lange tijd van een vakantie hadden genoten. De Nederlandse en Belgische release van de nieuwe Banjo-Kazooie ondervond enig kritiek bij gamers uit de Benelux. De subtitel Nuts & Bolts werd vrij vertaald naar Boutjes en Moertjes. Zoals de titel doet vermoeden werd het volledige spel vertaald naar het Nederlands. Het uiteindelijk spel kreeg lovende reacties voor de creatieve ideeën, al werd wel de voorkeur uitgesproken naar het oorspronkelijke Banjo-Kazooie concept. Nuts & Bolts werd geen commercieel succesnummer voor Rare.

Toekomst van Rare

Op 2 juni 2010 presenteerde Rare een serie nieuwe logo's met elk een andere vorm. De bekende letter R is behouden gebleven maar heeft een minder prominente plaats in het logo gekregen.

 

De laatste tijd is Rare meer bekend van de Kinect Sports-serie. De reeks Kinect games vormen een actieve trilogie waarin de speler al bewegend voor de televisie het spel speelt. Het meest recente deel uit de reeks, Kinect Sports Rivals, verkocht in de eerste week meer dan 65.000 stuks. 

 

Op 15 juni 2015 presenteert Rare een nieuw logo. Daarmee werd het eerdere logo uit 2010 weer vaarwel gezegd. Het vernieuwde logo doet terugdenken aan het logo zoals we die kenden uit de jaren '90, maar dan met een vernieuwd jasje. Tegelijkertijd zijn ook 2 nieuwe games aangekondigd voor de Xbox One.

Toekomst van Rare